Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

      Ha én király volnék... (2)

      2012.12.01. 12.56 - hankiss

       

        

      [A "Ha én király volnék..." bejegyzés folytatása]

       

      DEMOKRÁCIA

      A  miniszterelnöknek és a kormánynak mindent el kell követnie annak érdekében, hogy az ország Európa egyik példamutató demokráciává váljon. 

      Helyre  kell állítania és meg kell erősítenie a súlyok-ellensúlyok szerepét játszó intézmények autonómiáját, és nyugat-európai példák alapján kell átgondolni a választási törvény reformját. 

      Egyenlőség. Kísérletet kell tennie a politikai elit formális vagy informális előjogainak felszámolására. A cél: minden állampolgár részére egyenlő jogok, egyenlő esélyek, egyenlő szolgáltatások, egyenlő védelem biztosítása.

      „Posztmodern demokrácia”. Közös gondolkodással el kell döntenie, hogy demokratikus intézményrendszerünket és gyakorlatunkat milyen irányba fejlesszük tovább (a jelenlegi „parlamenti”, „formális”, „többségi” típusú demokráciából a „plurális”, „konszenzuális”, „diszkurzív”, „interaktív”, „posztmodern” modell felé).

      Szakértők széleskörű bevonásával össze kell hangolnia a társadalomban működő, más és más és más játékszabályok szerint működő alrendszereket (Parlament – Kormány – Autonóm országos intézmények – Önkormányzatok – Piacgazdaság – Kultúra – Hitrendszerek -- Mentalitás – Mindennapi élet). Ha ugyanis ezeknek a szabályozórendszereknek a fogaskerekei nem illeszkednek egymásba, akkor a társadalom működése akadozik, az ország teljesítménye zsugorodik.

      Szorgalmaznia kell igazi pártok kialakulását.  Szociáldemokrata párt: a társadalmi igazságosság képviselete. – Liberális párt: az emberi szabadság védelme. – Konzervatív párt: az értékes hagyományok és a szerves fejlődés védelme.  

      Minden  lehetséges eszközzel akadályozni kell a politika, a pártok és általában a politikai élet oligarchizálódását.

       

      TÁRSADALMI SZERZŐDÉS – TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG

       A fejlett nyugat-európai társadalmak már sok-sok évtizeddel ezelőtt megkötötték a maguk „társadalmi szerződését”. Nálunk viszont mind a mai napig még kísérlet sem történt egy ilyen írott vagy íratlan szerződés megkötésére. Pedig a viszonylagos társadalmi békének és együttműködésnek nélkülözhetetlen előfeltétel egy olyan szerződés, amelyben a társadalom tagjai megállapodnak a következőkben: 

                                A társadalmi együttélés fő játékszabályaiban,

                                és a  játékszabályok betartásának garanciáiban.

                                A jogok és  kötelességek megfelelő arányában.

                               A javak társadalmi elosztásának rendszerében,

                               vagyis abban, hogy a megtermelt javak, illetve a

                               belőlük származó haszon milyen arányban

                               osztandó el a társadalom különböző csoportjai

                                között (jómódúak/szegényebben, magas/alacsony

                                iskolai végzettségűek, fiatalok/idősek, aktívak/inaktívak, 

                                városiak/vidékiek, egyik/vagy/másik régióban élők,

                                és így tovább.

       

      Ezen belül mindent el kell követni annak érdekében (az adórendszer átalakításával és más eszközökkel), hogy a jelenlegi, elfogadhatatlanul nagy társadalmi különbségek fokozatosan csökkenjenek. -- Ehhez a társadalom felső harmadát meg kell győzni arról (az ellenzékkel és szakértőkkel közösen), hogy egy méltányosnak érzett társadalom és gazdaság jobban működik, gyorsabban fejlődik, s ebből nekik is hasznuk származik. Nehéz lesz. 

      Az emberi és állampolgári jogok szigorú, következetes védelmében. 

      A szociális háló jellegében és sűrűségében. Minimum abban, hogy ebben az országban senki sem éhezhet, fázhat, és senkinek sem kell fedél nélkül élnie. 

      A társadalmi mobilitás újraindítását biztosító intézményrendszer létrehozásában, működtetésében. 

       

      POLGÁROSODÁS

      Rendkívül nehéz feladat, de meg kell próbálni minden lehetséges módon felgyorsítania polgárosodás, vagyis az autonóm és felelősségteljes polgárok társadalmának kialakulását. Ezt szolgálhatná például: 

      A ténylegesen működő, interaktív demokrácia kiépítése helyi, regionális és országos szinten.  

      A jogok és kötelezettsége, a jogok és felelősségek erős összekapcsolása. 

      Kedvező banki feltételek megteremetésével, a folyamatos és szerény felhalmozás lehetővé tétele minden család számára. 

      A kezdő vállalkozások a jelenleginél erőteljesebb és átgondoltabb támogatása. 

      Földosztás – egy-egy család polgári megélhetését biztosító birtoknagyság kialakítása, illetve a dán-típusú szövetkezeti rendszer kialakítása.

      Az oktatási rendszer átalakítása a legjobb európai hagyományok és új kezdeményezések szellemében. Annak ösztönzése, hogy -- ápolva a nemzeti hagyományokat --, az iskolák a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben nyissanak ki a világra, a 21. század új kérdéseire s lehetőségeire.  

      A példamutató polgári magatartás jutalmazása, kitüntetése. 

      A társadalmi önszervező képességének erősítés, többek között a társadalmi szervezetek, egyesületek, klubok, érdekvédelmi csoportok, kezdeményezések munkájának támogatásával.

        

      MENTALITÁS

      A magyar társadalom jelenleg igen rossz lelkiállapotban van. 

      Az emberek jelentős hányada (többsége) elvesztette hitét önmagában, egymásban, az ország vezetőiben, a siker lehetőségében, önmaga és az ország jövőjében. Lelki állapotára s magatartására kisebb-nagyobb mértékben jellemző

      • a közöny
      • az elvadult, görcsös individualizmus
      • a szolidaritás hiánya
      • anakronisztikus történeti tudat és világkép
      • a hivatástudat hiánya
      • meggyötört, zavaros identitás
      • szerephiány: annak az tudatnak a hiánya, hogy fontos szerepe van a társadalomban
      • a kiúttalanság. 

      Ez a kudarcélmény, ez a reményvesztés jelentős mértékben gátolja, az ország fejlődését, már-már lehetetlenné teszi a válságból való kilábolást. 

      Az emberek mentalitásának, önképének, társadalomképének, magatartásának az átalakulása sok tényezőtől függ, s e tényezők közül néhányat gondos munkával befolyásolni lehet (közvetve a kormány munkája is szerepet játszik, pozitív vagy negatív értelemben, ezen a területen). 

      Az egyik ilyen tényező – természetesen – az emberek anyagi/gazdasági helyzete, biztonsága, a jövőben kínálkozó lehetőségek skálája.  

      Fontos az is, hogy az emberek úgy érezzék: megbízhatnak az ország intézményrendszerében, mert az illetékesek jól és felelősségteljesen végzik a dolgukat, s ennek eredményeképpen az ország viszonylag „jól működik” 

      Fontos, hogy úgy érezzék, az ország többé-kevésbé jó irányban halad

      Fontos az, hogy úgy érezzék, a kialakult társadalmi rend többé-kevésbé méltányos, igazságos

      Fontos, hogy úgy érezzék, megbecsült és felelősségteljes tagjai a társadalomnak; munkájuk fontos eleme a társadalom teljesítményének. 

      Fontos, hogy jó szívvel el tudják fogadni a társadalmi együttélés kialakult szabályait

      S végezetül, mindezek eredményeképpen, fontos az, hogy előbb-utóbb úgy érezzék:

                                                ez az ország az ő országuk.

       ***

       Ha én király volnék, főne a fejem ennyi probléma s ennyi teendő láttán. A miniszterelnököknek is volna mit tenniük, ha volna idejük, erejük és szándékuk arra, hogy mindennapi konkrét teendőik – és politikai csetepatéik mellett – a társadalomnak ezekkel a bonyolult és nehezen kezelhető problémáival is foglalkozzanak. Nem durva beavatkozásokkal, hanem a társadalommal való állandó párbeszédben, gondos, körültekintő munkával.

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Bemutatkozás

      Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
      Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
      Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
      Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

      süti beállítások módosítása