Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

      Kapaszkodunk a Niagara fölött

      2012.10.25. 20.07 - hankiss

       

      Van egy hatékony módszere annak, hogy az ember elhessegesse élete végső értelmetlenségének gyanúját. Az élet hiányzó (vagy ismeretlen) értelme helyett célokat tűz ki maga elé, s amikor az egyiket elérte, máris kitűzi a következőt. Olyan ez, mint amikor valaki egy csónakban ül, nincs evezője, s hogy haladjon, egy horgonyt dob mindig előre, majd utána húzza a csónakot s magát; majd a horgonyt újra előbbre lódítja; és így tovább.

      Leérettségizem --- jó munkát keresek ---  lakásra gyűjtök --- megházasodom ---      a gyerekeket felnevelem --- a pályámon elérem kitűzött céljaimat … Vagy még kisebb célokkal húzom magam nap mint nap előre. Megyek a meccsre -- a heti kártyapartira --- megyek az orvoshoz --- holnap iszom egy pohár sört ---megmetszem az almafákat --- és…

       A baj csak az, hogy eljöhet az idő, amikor már nincs hova dobja az ember a horgonyt, mert kezd kinyílni előtte az elmúlás szakadéka. Megfordulhat, megpróbálhatja visszadobni a horgonyt a múltba, megkísérelhet távolodó, jelentéssel, értelemmel teli emlékeibe kapaszkodni, de aztán kiesik a kezéből a horgony lánca. Sodródik az ismeretlenbe.

      Ez persze így túlságosan komoran hangzik. Van azonban ennek a veszélyes sodródásnak egy mulatságosabb változata is.

      Gyerekkoromban olvastam egy regényt, ha jól emlékszem, az volt a címe, hogy Egy komisz kölök naplója. Történt egyszer, hogy ez a komisz gyerek kelekótya módon csónakba ült, és észre sem vette, hogy a folyó egyre gyorsabban kezdi sodorni lefelé. Mire észbe kapott, már hallhatta a Niagara-vízesés közelgő moraját, ami egyre inkább robajjá erősödött. A parton állók rémülten és tehetetlenül figyelték a drámát.

       Az utolsó másodpercben azonban megpillantottak a vízeséstől néhány méterre egy a folyó fölé kifeszített drótkötelet, amelyen történetesen épp akkor billegett át egy bátor kötéltáncos, aki, észrevéve a gyereket, az utolsó pillanatban, mielőtt a csónak lezúdult volna a vízesésen, elkapta a karját, felemelte magához, és kisétált, kiegyensúlyozott vele a partra, a bámészkodó tömeg üdvrivalgásának közepette.

       A baj csak az, hogy a mi életünk vízesései fölött nem föltétlen feszülnek ragyogó drótkötelek.

       

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Bemutatkozás

      Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
      Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
      Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
      Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

      süti beállítások módosítása