Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

      A halál angyala -- Élet és sors

      2012.12.23. 17.12 - hankiss

      Ki ne emlékeznék Brueghel hires képére, az Ikarosz bukásá-ra? Szép és döbbenetes kép. Már-már idilli tájon békésen szánt a szántóvető, halászik a halász, legelteti nyáját a juhász, vitorláikat bontják a hajók. Béke és csend árad el a dombokon, mezőkön, tengeren, szelíden zsong a mindennapok élete. És senki sem veszi észre, senki sem figyel föl arra, hogy ebben a békés, hétköznapi pillanatban valaki a magasból, szárnyaszegetten, belezuhan a tengerbe; már csak a lába kalimpál ki a vízből.

       


      Életünk szinte minden pillanatában két szinten élünk: egyfelől mindennapi ügyes-bajos dolgaink, örömeink és bánataink „triviális” világában, másfelől az emberi Lét végső kérdéseinek, örvényeinek, magasságainak és mélységeinek rejtett tartományában. Itt, e tartományban – tudva-öntudatlan – a szabadságért, az emberi méltóságért, az élet elérhetetlen teljességéért küzdünk, és küzdünk az idővel, a mulandósággal, az elmúlással.

      Lehet, hogy ez így nagyon fellengzősen s romantikusan hangzik. Pedig éppenséggel nem az. Hanem egészen egyszerűen az emberi élet mindennapos története és egyben félelmetes-magasztos drámája. Ingmar Bergman szavaival élve:

       
      A halál angyala suhan át felettünk, Mia.
      Egy nagyon nagy történet szereplői vagyunk.[1]
       

      Hajlamosak vagyunk arra, hogy riadtan eltakarjuk a szemünk elől ezt a drámát. És ezzel elmulasztjuk azt, hogy amíg néhány évre, évtizedre itt vagyunk ebben a világban, megértsük azt, hogy: Voltaképpen mi is történik velünk? Kik vagyunk? Mit keresünk itt? Mit jelent az, hogy élni, létezni? Mit jelent az a megfoghatatlan valami, hogy „Lét”. Jelent-e valami mást, mint szántani, vetni, horgászni, nyájat terelni, vitorlát igazítani?

      Nem volt-e teljesebb, igazibb az élete Ikarosznak, aki a Lét határait ostromolta, akkor is, ha végül belezuhant a Semmibe?

       

       

       

       



      [1] Ingmar Bergman: Hetedik pecsét. Idézi Kreeft 2005, 33. o

       

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Bemutatkozás

      Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
      Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
      Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
      Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

      süti beállítások módosítása