Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

      Vannak országok ...

      2013.03.01. 19.37 - helem

      Vannak országok…

      Nem hiszem, hogy Magyarország mindig sereghajtó marad Európában. A világ változik. Mi is változhatunk. Annyi elfecsérelt, áttehetetlenkedett, átveszekedett, átaludt évtized után talán felébredünk, észhez térünk. Jó lenne.

      Voltam Máltán. Jó egy olyan országot látni, amely működik. Ahol rend van, és előbbre jutás van. Ahol pontosan járnak az autóbuszok és kompok, tiszták az utcák; ahol az eső minden cseppjét ciszternákba gyűjtik, hogy a ezen a kopár szigeten is teremhessen a zöldség, a gyümölcs; ahol kevés a kirívó, szemérmetlen gazdagság és nincs senyvedő mélyszegénység; ahol az emberek a maguk laza, nemtörődöm módján jól érzik magukat és büszkék a maguk karthágói, római, normann, arab, Anjou, aragóniai és angol múltjára.

      Nem hiszek semmiféle végzetben.  S különösen nem abban, hogy egy országra valamiféle átok, végzet súlyosodna. Persze vannak szerencsésebb és szerencsétlenebb országok. De nálunk még a törökhódoltság sem volt végzetszerű csapás. Ha uralkodóink s uraink az ország sorsával törődtek volna, akkor komoly esély lett volna a török megállítására az ország déli határán. Ahogy Erdélyben, s még inkább Bécs magasságában megtört támadásuk lendülete. Még száz éve sincs, hogy a csehek vagy a finnak elnyerték függetlenségüket, mégis többre vitték, mint mi. Miért?

      Most sincs mentségünk arra, hogy az elmúlt évtizedben leszakadóban vagyunk Európáról.

       

       

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Bemutatkozás

      Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
      Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
      Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
      Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

      süti beállítások módosítása