Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

      „Olvassa a Pravdát!”

      2013.02.12. 17.18 - hankiss

       

      A közismert hajdani viccben Molotov panaszkodik Sztálinnak, hogy nem érti: járta az országot, és egészen más dolgokat látott, mint amit a Pravda ír. Sztálin megtömi a pipáját és csendesen így szól: Molotov elvtárs, maga csak olvassa a Pravdát.

      Ez így rendben is van. A baj csak az, hogy Sztálin ide vagy oda, ma Magyarországon mindenki a maga Pravdáját olvassa.

      Ha balra húz a szíve, akkor mondjuk csak a Népszavát olvassa és semmi mást. Ha jobbra hajlik, akkor mondjuk a Magyar Nemzetet és semmi mást. Vagyis csak azt olvassa, amit szeretne hallani. Ami megerősíti hitében és tévhiteiben. Ami simogatja. Ami megnyugtatja. Ami csökkenti szorongásait. Ami folyton-folyvást lobbanékony olajat csöpögtet indulataira. Olyannak akarja látni a világot, amilyennek szeretné, s lapja ezt a kancsal képet festi fel elé. Hallani sem akar ellenérveket, olyan híreket, amelyek megingathatnák törékeny biztonságában. Azt akarja olvasni, hallani, hogy ő, csak ő a jó; csak ő igaz polgár vagy hazafi; a másik tábor a gonoszok, az országárulók gyülevész hada. Nem gondolkodni, érteni akar, hanem forogni saját világának kellemesen langyos levében. Térdepelünk az álkonzervativizmus, álliberalizmus, ál-szociáldemokrácia hamis oltárai előtt.

      A mai napig folyik az ország butítása. Mindannyiunk önbutítása. Sztálin elvtárs mosolyogva forog a sírjában. 

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Bemutatkozás

      Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
      Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
      Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
      Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

      süti beállítások módosítása