Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

      „Van-e élet a tenisz után?”

      2012.10.28. 11.53 - hankiss

      Ha az ember befejez valami fontos, hosszú munkát, ami kitölti az életét, ha lezárul életének egy szakasza, hirtelen belezuhanhat a semmibe. Sok ilyen drámai zuhanásról hall, olvas az ember. Egyetlen példát említek.

      Néhány évvel ezelőtt, amikor Boris Becker visszavonult, az egyik legismertebb német bulvárlap ezzel a kérdéssel jelent meg a címlapján:

      „Van-e élet a tenisz után?”

      A kérdés döbbenetes és jogos. Mert ha hirtelen vége szakad a sikernek, a tündöklésnek, a hatalomnak, gazdagságnak, akkor megnyílhat a semmi szakadéka a lábunk előtt. A késő-középkor egyik kedvenc műfaját, a „Hercegek bukásá”ról szóló történeteket idézi ez a zuhanás.

      A Bunte cikkírója a végletekig kiélezik ezt a drámát. Azt sugallja, hogy a siker fényes világából való visszavonulás olyan, mintha az ember az életből a halálba zuhanna át. Újra és újra hangsúlyozza, hogy valami nagyon fontosnak és értékesnek, szinte magának az életnek szakad itt most vége.  „Boris Becker most játszott utoljára”; „még egyszer, utoljára, ott állt a rivaldafényben”. „Ez volt utolsó játékom”, mondja Becker.

      „És mi lesz ezek után?” – kérdezi a szerző. A „sötétbe zuhanás”, a „sötét mélységbe zuhanás” a „sötét szakadékba zuhanás”, „sötét verembe (sírba) zuhanás” következik? E kérdést, mint valami zenei motívumot, addig ismételi, amíg a semmibe zuhanás képe belevésődik az olvasó tudatába.

      Példák sokaságát sorakoztatja fel erre. Stefan Edberg például „nagyon nehezen küzdött meg” ezzel a zuhanással. Henry Maske, a híres boxoló, visszavonulása után, „mély verembe zuhant”, olvassuk. Michal Jürge a Stern című hetilap elbocsátott főszerkesztője azt mondja magáról, hogy „sötét verembe zuhant”.

      De megkérdezhetjük mi is: Mi történt mondjuk Clintonnal, amikor utoljára lépett ki a Fehér Ház kapuján?

      És mi történik majd velünk, amikor életünk egy fontos szakasza hirtelen lezárul, és csak a bizonytalan jövőt látjuk magunk előtt? Mi is bezuhanunk abba a bizonyos sötét verembe?

      Hogyan kell, kellene felkészülnünk arra, hogy elkerüljük a zuhanást, vagy hogy épkézláb  kitornázzuk magunkat a veremből? 

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Bemutatkozás

      Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
      Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
      Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
      Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

      süti beállítások módosítása