Hankiss

„Nem értem, hogy az emberek miért félnek az új eszméktől. Én a régiektől félek.” (John Cage)

   Ferenc József és Freud

   2012.12.28. 17.36 - hankiss

   Koronázására Pest-Budára jött Ferenc József császár. És – a fáma szerint -- ünnepi beszédében komoly freudi elszólásba keveredett. Valószínűleg csillogtatni akarta (szövegíróinak hada csillogtatni akarta) történeti tájékozottságát. Széchenyit idézve („Magyarország nem volt, hanem lesz”) így szólt: 

                 „Magyarország nem volt, hanem nincs.”

   Ezen akkor megdöbbenhetett a kacagányos/darutollas úri közönség. Ma, az első pillanatban, jót nevetünk a dolgon, -- de a következő pillanatban kicsit elszorul a szívünk. Csak nem volt igaza? 

   Vigasztalásul Esterházy Péterhez fordulunk. Ő írja valahol, hogy Magyarország

                              „Kicsi, fantasztikus, jelentéktelen.”

   Igen, kicsik vagyunk. Ezt már úgy-ahogy (nem teljesen) elfogadtuk. Aztán megdobban a szívünk: Igen, persze, ki ne tudná, fantasztikusak vagyunk.

   De máris jön a feketeleves: Jelentéktelenek vagyunk.

   Igen, Magyarország lakossága még másfél ezreléke sincs a világ lakosságának, és GDP-je alig fél százaléka a világ össztermelési értékének. Stratégiai jelentőségünk – mióta már Taszár is Romániába költözött -- mérhetetlenül csekély. 1989 után még Európában is kezdtek elfelejteni. Mostanában Brüsszel időnként ide-ide pillant, és a fejét csóválja. De New Yorkból, Rio de Janeiróból, Pekingből, Fokvárosból erre felé nézve már átsuhan rajtunk a tekintet.

   De az, hogy kicsik vagyunk, nem mentség. Svájcnak hét és fél millió lakosa van. Mégis rajta van a térképen. Nagyon is.

    

   Kommentek:

   A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

   Bemutatkozás

   Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim,
   Kérem, ne számítsanak valami nagyon komoly és komolykodó blogra.
   Gondolkodni és játszani akarok. Úgy is mondhatnám, hogy játszani akarok a gondolatokkal, az emberekkel, a világgal, a szavakkal, az élet fontos és nem annyira fontos kérdéseivel, triviális és tragikus mozzanataival. Megkérdezem majd azt is, hogy vajon miért olyan a borospohár alakja, amilyen, de azt is, hogy hol s miért futott az ország sorsa vakvágányra- Vagy azt, hogy vajon lehet-e választ adni egy nagyon nehéz kérdésre. Arra, hogy: Mi lehet az emberi élet értelme?
   Vagyis leírom mindazt, ami éppen eszembe jut, vagy eszembe se jut.

   süti beállítások módosítása